Sunday, January 07, 2007

Blog a la Nederlanse...

Wij wensen jullie allen een gezegend nieuw jaar.
In een moslim land waar we nu wonen zegt Kerstfeest niet veel. Het maakt ons bedroeft om te denken aan al die mensen die denken dat ze hun eigen weg naar de hemel moeten kunnen bewerken. Gedenk ook deze mensen in uw gebed dat ze de blijdschap van dit goede nieuws kunnen delen. Dat ze mogen begrijpen dat Jezus de enig weg naar zaligheid is.
We leven met en onder de mensen met een Moslim geloof en dus wanneer zij speciaale feestdagen hebben kunnen we dat meemaken. Het eerste feest dat we mee maakte was Ramahdan dit is de maand dat ze vasten van zon’s op tot zon’s ondergang, niet eten, drinken of roken dus. Uit respect for dit aten en dronken we dus ook niet in publiek. Elke morgen rond 2:30 kon je de mosque horen om de mensen te waarschuwen dat het tijd was voor de laatste maaltijd van de dag, sommige mensen gaan daarna weer slapen sommige blijven ook op zoals een van onze pembantus. Deze hele maand is besteed om je zonden te gedenken van het afgelopen jaar. De maand eindigt met Idul Fitri op de laatse dag van vasten rond om 18:00 komt de mosque weer tot leven maar nu met het zegen van een kort gebed dat de hele nacht door gaat tergelijketijd zijn er mannen en jongens aan het trommelen en word er vuurwerk afgestoken dit we hoorde dat dit tot ongeveer 4:00 s’ochtends duurde wij waren rond 23:00 inslaap gevallen. De volgende dag word besteed aan het beszoeken van familie en frienden waar er veel word gegeten. Dit was eerste keer dat Erica werd uitgenodigt bij de buren in huis.
Het tweede feest is Korban dit van 30 tot 31 Dec en met dit feest wordt herdacht dat Abraham zijn zoon “Ismael” wilde offeren maar dat de Here een ram in de plaats heeft gegeven, de Moslims geloven dus dat het Ismael was en niet Isaak, op 30 Dec rond 18:00 begint de mosque met het gebed wat eindigt rond 5:30 s’ochtends en dan een paar uur later worden de geiten en koeien geslacht. Het wordt verwacht dat een ieder die het kan betalen een geit of een koe (voor de rijken) koopt een geit kost ongeveer Rp 750.000 wat is iets hoger dan een gemiddelde maands loon. Er zijn dan ook niet veel mensen die dit kunnen betalen Hugo heeft wat foto’s gemaakt van het verdelen van het vlees, dit wordt gewoon buiten op de grond gedaan, ze verdelen daar 4 geiten en een koe voor zo’n 160 families. Dit feest is dan ook voor het delen met de armen zodat ook zij soms wat vlees krijgen. Al moet het wel de zelfde dag gegeten worden aangezien de meeste mensen geen koelkast hebben.
Na de nieuw jaar hebben we 2 nachten in een hotel in Lembang geslapen een stadje ten noorden van Bandung het ligt wat hoger en de lucht is zuiverder, een zeer goede plaats om aardbeien te telen en andere planten het is dan ook bekent om de tuincentrums en bloemen winkels. Wij maken ons klaar om weer aan school te beginnen terwijl de kinderen to de 11 Jan nog vrij hebben. We hopen eind Jullie klaar tezijn en dan ook in Papoea te beginnen.

No comments: